Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada

Pripovedovanje


Datum novice: 19.01.2020

Pripovedovalsko srečanje bo sestavljeno iz dveh delov, prvi del bo namenjen pripovedovanju. Preko doživete pripovedi, ki se bo gibala med pripovedjo in gledališčem, vas bo pripovedovalka Samanta Kobal popeljala v pravljični svet zgodbe. Pripoved ne bo vključevala zgolj samo besed, ampak tudi rekvizite, prostor, v katerem se bo dogodek dogodil, pa že sam po sebi ponuja zanimivo scensko kuliso. Drugi del srečanja bo namenjen inetraktivnemu sodelovanju med pripovedovalko in poslušalci pri tvorjenju/pripovedovanju/igranju nove zgodbe, ki bo unikatna, neponovljiva in plod skupnega domišljijskega raziskovanja v danem trenutku.

V kakšne svetove vstopamo ko pripovedujemo? Kako pričeti ustvarjati zgodbo in kakšne zunanje impulze nam ponujajo rekviziti, scena, zvoki, mimika in gib? Ali lahko znotraj pravljičnega sveta razumemo stvari samo enoznačno, ali je njihov pomen večznačen in nam kot tak lahko ponuja kopico izraznih možnosti? Kako in kje najdemo pravo pot, ki nas bo

pripeljala od začetka do konca? In nenazadnje, poudarek bomo namenili vprašanjem, kako otroka aktivno vpeljati v svet domišljije, na način, da je pri svojem raziskovanju svoboden, a hkrati usmerjen v drobna in dodatna odkrivanja. Kako pomagati otroku ozaveščati uporabo in percepcijo celotne palete čutil ter kako na naraven način pričnemo z zavestno sinhronizacijo govora, glasu in telesne gibanja.

Samanta Kobal