Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada

Telo v prostoru, prostor v telesu


Datum novice: 19.01.2020

Modul je namenjen raziskovanju možnosti, kako z lastnim gibom ustvarjati samosvoje oblike, pomene, sosledja in razmerja. Posveča se predvsem spoznavanju individualnih telesnih vzgibov, hkrati pa vzpodbuja razmišljanje o uporabi ustvarjalnega giba znotraj različnih učnih okolij. Zavzema se tudi za odkrivanje načinov, kako znanje iz papirja prenesti v prostor in ga, skupaj z drugimi, utelesiti.

Sestavljen je iz treh delov, krajše pavze in refleksije oziroma pogovora z zapisom ter traja štiri šolske ure. Prvi del je uvodna priprava, ki nas uglasi s samim sabo. Ozavesti, kje sem in kako sem v telesu in v prostoru. Drugi del je sestavljen iz krajših predlog, ki urijo telesno zaznavanje in sledenje skozi fizično inteligentnost. Uvodno zavedanje sebe se nadgradi v pozornosti, kje so ostali in v kakšni relaciji smo. Tretji del delavnice je izpeljava konkretnega primera, kako lahko uporabimo gibanje pri prenašanju specifičnih vsebin, ter odpira prostor za učenje, razumevanje in izražanje.

Ples je lahko tudi neperformativna praksa raziskave, izmenjave ali izraza, je tista umetnost, v kateri je »umetnica« hkrati »umetnina«, kar v praksi pomeni, da smo vsi tako izvajalci kot tudi opazovalci in skozi preplet obojega vstopamo v nove uvide in izkušnje.

Namig udeležencem:

Plesno predznanje in izkušnje niso potrebne.

Udeleženim v delavnici priporočamo: udobna oblačila, v katerih se lahko gibate, nogavice ali udobno in čisto obutev ter papir in pisalo.

Urša Rupnik, Andreja Podrzavnik