Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada

Urša Rupnik, Andreja Podrzavnik - Telo v prostoru, prostor v telesu


Datum novice: 27.09.2018

SKUM Rupnik_Podrzavnik_9_slika.jpg

Modul je namenjen raziskovanju možnosti, kako z lastnim gibom ustvarjati samosvoje oblike, pomene, sosledja in razmerja. Posveča se predvsem spoznavanju individualnih telesnih vzgibov, hkrati pa vzpodbuja razmišljanje o uporabi ustvarjalnega giba znotraj različnih učnih okolij. Zavzema se tudi za odkrivanje načinov, kako znanje s papirja prenesti v prostor in ga, skupaj z drugimi, utelesiti.

Sestavljen je iz treh delov, krajše pavze in refleksije oziroma pogovora z zapisom ter traja štiri šolske ure. Prvi del je uvodna priprava, ki nas uglasi s samim sabo. Ozavesti, kje smo in kako smo v telesu in prostoru. Drugi del je sestavljen iz krajših predlog, ki urijo telesno zaznavanje in sledenje skozi fizično inteligentnost. Uvodno zavedanje sebe se nadgradi v pozornosti, kje so ostali in v kakšni relaciji smo. Tretji del delavnice je izpeljava konkretnega primera, kako lahko uporabimo gibanje pri prenašanju specifičnih vsebin, ter odpira prostor za učenje, razumevanje in izražanje.

Ples je lahko tudi neperformativna praksa raziskave, izmenjave ali izraza, je tista umetnost, v kateri je »umetnica« hkrati »umetnina«, kar v praksi pomeni, da smo vsi izvajalci in tudi opazovalci, skozi preplet obojega vstopamo v nove uvide in izkušnje.